admin rašė:
Vita, Jūsų atvejis ir veislė sunki. Nenoriu dėstyti viso įvado apie Kaukazų agresiją, jį turbūt išdėstė kinologė, su kuria dirbot. Jei kalbant bendrai ir nedetalizuojant Jūsų atvejo, mano politika mokant Kaukazo aviganius būtų tokia:
1. jei nesimokė, pradėti mokytis TIK teigiama motyvacija kol jam sukaks 1 metai.
2. jei jau mokėsi ir išmoko, bandyti įjungti švelnius kontrastinius principus (šuo uždirba lengvą mechaninį veiksmą, kai neatlieka komandos, ir kąsnį, kai atlieka), nes Kaukazas turėtų pabandyti nevykdyti komandų, motyvo tam jis neturi iš prigimties.
3. Jei šitai nebepagelbsti, lieka du keliai.
a) Griežtas ankaklis ir paklusnumo mokymas bausmėmis. Jei šis neveiksmingas per atstumą, tada elektrošokas.
b) Migdymas. Parašysiu kodėl. Patys Kaukazų veisėjai nepalikdavo gyvų tokių šunų, kurie puldavo šeimininkus. Šunys turėdavo ginti ir saugoti teritoriją nuo svetimų žmonių, o ne nuo šeimininkų.
Dėl trečio punkto, nors labai skaudu apie tai rašyti ir kalbėti, net labiau linkčiau prie "b" dalies iš karto, be "a". Nes tos baudimo priemonės sukuria įtampą žmonėms. Ir ne kiekvienas žmogus sugeba laiku nustoti bausti, kas vėliau gali virsti didele tragedija šeimoje. Ne kiekvienas nubaudžia laiku ir ne kiekvienas iš viso gali bausti.
Tikiuosi suprasite, ką norėjau parašyti. Parašykite, ką su šunimi dirbote Jūs, kokia metodika, kaip tuo tarpu į tas pačias šuns elgsenas reaguodavo vyras. Recepto nepateiksime, tiesiog įdomu, kiek ir kokio darbo įdėta. Sėkmės.
sveiki.Isigijom suni 8sav.Toks rudas grazus kamuoliukas.Visi zavejomes,zaidem...Iki 5men.Pirma karta parode agresija maitinant-ikando i ranka imdamas skaniuka.Puolem i panika,suradom kinologe.Visi forumai sauke-"migdykit,bus blogai"Kinloge paziurejo ,padirbo.Reziumavo-suo su stabilia psichika,puikiai valdomas.Pradejo dresuoti mus.Dirbau pagal jos metodika-maitinau ne is bliudelio,o is rankos.(nes labai urzge esdamas,negalejau stoveti salia)Suveike.Dabar ir toliau maitinu ne is bliudo,paduodu maista ranka.Tik kai jau lieka truputis pastatau bliuda ir liepiu esti.Stoviu salia,o jis eda sau ramiai.Veiksmas vyksta netoli voljero.Paedes pats nubega i voljera ir tada prasideda...Ziuri i mane ir urzgia.Prieinu prie grotu ir labai isakmiai sakau NE.Pradeda laizytis,nurimsta ir nueina salin.Bet pamates mane urzgia.Bet kai einam pasivaikscioti,ieinu i voljera su anssnukiu ir pavadziu-jokios agresijo,ramus ramutelis.Uzsegu ir zygiuojam.Vaikstom apie valanda.Buna visko-atsigula ant kelio ir guli.Skaniukas ir vel zygiuojam.Pro katinus,palaidus sunis praeinam beveik ramiai,nes grieztai sakau NE.Veikia.Griztam i savo teritorija-patupdau,numaunu antsnuki,pavadi,o jis puola su manim zaisti.Anksciau urzge nuimant antsnuki,puldavo mane.Iveikem ir si negeruma.Dirbant su juo,tampant virve,metant kamuoli,suo puikiai klauso,atnesa man juos(as paduodu skaniuka)Pagaunu ji uz uodegos,kailio-jokios agresijos.Dabar karsta,greitai pavargsta.As prisedu,jis atsigula salia manes,guli.Nori,kad ji kutenciau,megsta buti niurkomas.Jam birzeli suejo metai.As jauciu,kad lyg ir iveikiau jo agresija(isskyrus voljera),bet su vyru blogai.Jis beveik nedirba su juo,bet kai tampo virve,meto kamuoli,suo nerodo jam agresijos.As matau,kad vyras jo prisibijo,bet neprisipazista.Reikia rimtos konsultacijos,nes nei migdyti,nei atiduoti as nesugebesiu.Jei butumet Vilniuj,labai prasau,padekit.Cia kaip su daktarais-reikia diagnozei keliu nuomoniu.Gal dar nera taip blogai,kaip atrodo.